Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Jeden z tych wypieków, który nie ma sobie równych. Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie.
- alternatywa do zawijanego makowca,
- masa makowa od podstaw,
- z dużą ilością bakalii.
Kroki postępowania
Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy około 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.
Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane około 1 godziny w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
Rozwałkowujemy pierwszy placek, kładziemy połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Posypujemy cukrem pudrem.