Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym, w nieco innej formie niż tradycyjna. To zdecydowanie najlepsza opcja dla wszystkich, którzy boją się, że nie poradzą sobie z zawinięciem makowca! Smakuje równie dobrze jak wygląda, a może nawet lepiej!

Składniki:

Masa makowa od podstaw:

mak 1/2 kilograma
cukier kryształ 1 szklanka
miód 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 60 gramów
rodzynki 100 gramów
mieszanka keksowa 100 gramów
skórka pomarańczowa 0,5 szklanki
orzechy włoskie 100 gramów
aromat migdałowy 1 mała buteleczka
wanilia 1 laska
spirytus 50 mililitrów

Ciasto krucho-drożdżowe:

mąka pszenna 500 gramów
masło 250 gramów
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 18% 4 łyżki
drożdże świeże 60 gramów
cukier kryształ 4 łyżki
sól 1 szczypta

Dodatkowo:

cukier puder

Porada

Jeśli masę makową robimy od razu, to nie wstawiajmy jej do lodówki, bo jest źle rozsmarować, a jeśli już była w lodówce to wyciągnijmy ją odpowiednio wcześniej, by zdążyła zmięknąć. Makownik najlepszy jest jak poleży ok dwóch dni :)

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

Jeden z tych wypieków, który nie ma sobie równych. Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie. 

- alternatywa do zawijanego makowca,

- masa makowa od podstaw,

- z dużą ilością bakalii.

Kroki postępowania

1

Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy około 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.

Krok 1 - Makowiec na cieście krucho-drożdżowym foto
2

Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane około 1 godziny w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy.

Krok 2 - Makowiec na cieście krucho-drożdżowym foto
3

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.

Krok 3 - Makowiec na cieście krucho-drożdżowym foto
4

Rozwałkowujemy pierwszy placek, kładziemy połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem.

Krok 4 - Makowiec na cieście krucho-drożdżowym foto
5

Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Posypujemy cukrem pudrem.

Krok 5 - Makowiec na cieście krucho-drożdżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ijo 07.01.2024 16:48
ciasto jest rewelacyjne także z jabłkami. 2/3rozkładam na spód, na nie szybko przesmażone jabłka (ok 1,5kg przed obraniem) i na wierzch reszta ciasta - rozwałkowany płat lub krateczka. Gdy już wyrośnie, przed pieczeniem nakłuwam w celu odpowietrzenia.
Bernadeta1 03.01.2015 20:14
rewelacja taki makowiec
malaczarna23 03.01.2015 19:17
wygląda przepysznie
Ada-Gaba 03.01.2015 15:41
moje ulubione ciasto
Grazyna0211 03.01.2015 15:38
świetne ciasto
Ola1young 03.01.2015 13:36
znakomite ciasto :)
jagoda5913 03.01.2015 13:12
warto zrobić ,bo cudnie wygląda
engie23 03.01.2015 12:39
pyszności :)
nogawkuchni 03.01.2015 12:37
Bardzo lubię makowce,w takiej wersji także z pewnością by mi zasmakował, rewelacyjnie się prezentuje.
Michał2 03.01.2015 11:48
wspaniałe ciastko;)
Wiesława1 03.01.2015 11:44
chyba wproszę się na kawę i kawałeczek tego ciasteczka
marcia7 03.01.2015 11:23
dobre do kawki
mysza75 03.01.2015 10:58
bardzo fajny makowiec
IZABELA29 03.01.2015 10:35
fajnie wygląda
Agnieszka-87-25 03.01.2015 10:29
pyszny !!!
Wiktoria29 03.01.2015 10:27
wspaniale wygląda
Ewelina1991 03.01.2015 09:59
super makowiec
gosia56 03.01.2015 09:59
super ciasto;)
Krystyna32 03.01.2015 09:42
bardzo smaczny
Mniam 03.01.2015 09:41
Bardzo fajny i smaczny pomysł na makowca. Rewelacja!
iziona 03.01.2015 08:33
Wyglada cudnie :)
cukiereczek 03.01.2015 08:11
Makowiec Palce lizać !
cooked 03.01.2015 08:03
o jaki piękny
Zdzisław 03.01.2015 01:48
takie ciasta bardzo lubię zjeść
fotoviderek 02.01.2015 23:58
Makowiec pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak