Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane ślimaczki.
Z drożdży, łyżeczki cukru i mąki oraz 2 łyżek ciepłego mleko rozrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić, mleko lekko zagrzać.
Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajko.
Dodać masło, mleko i rozczyn - zagnieść ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt.
Roztopionym masłem posmarować placek i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć w roladę, a następnie pociąć na 15 ślimaczków.
Ułożyć je na pergaminie i piec w 160-175 stopni prze ok 20 lub 25 minut.
Upieczone i ostudzone ślimaczki polukrować mieszając ze sobą cukier puder,wodę i 2 łyżki adwokatu.
Smacznego.