Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo - orzechowy przekładaniec
Kroki postępowania
Upieczone placki studzimy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
Kolejno wałkujemy każdą z nich. Na przygotowaną blaszkę wykładamy pierwszą cześć. Smarujemy ją połową powidła i posypujemy połową przygotowanych orzechów. Następnie na orzechy wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy ją pozostałym powidłem i posypujemy pozostałymi orzechami. Całość przykrywamy trzecią rozwałkowaną częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Orzechy mielimy. Mleko zagotowujemy. Gorącym sparzamy orzechy. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy orzechy oraz alkohol do smaku.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i smażymy około 15 min ( wszystko zależy od gatunku jabłek, jeśli jabłka szybko się rozgotują to nie trzeba długo smażyć). Na koniec dodajemy galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy całość trzymając masę jeszcze na ogniu. Jabłka studzimy. Zimną masą przekładamy ciasto.
Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by masa jabłkowa stężała. Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowi polewa czekoladowa posypana kokosem.
PRZEŁOŻENIE:
Cisto miodowe- masa orzechowa- wkładka krucho orzechowa