Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe ciasto z kremem

5.0
(64)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 szt
orzechy włoskie 1 szklanka mielonych
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cukier 0,5 szklanki
mąka tortowa 1 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem orzechowy

orzechy włoskie 1 szklanka zmielonych
mleko 0,5 szklanki
masło 300 gram
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 0,5 litra
cukier 1 szklanka
likier Baileys 0,25 szklanki

Dodatkowo

krakersy 2 opakowania
czekolada starta do posypania

Porada

Likier można użyć dowolnego smaku, np. kawowy, czekoladowy, kokosowy. Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce - blachę należy przykryć folią spożywczą, by ciasto nie przeszło zapachami lodówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe ciasto z kremem

Orzechy do ciasta powinny być drobno zmielone, w sumie 2 szklanki (1 do ciasta, 1 do kremu).

Ciasto: Zmielone orzechy mieszamy w misce z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich stopniowo żółtka i cukier ubijając je na kremową masę. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać do masy orzechy, miksując tylko do momentu wymieszania się. Teraz masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, do drugiej łyżkę mąki i również mieszamy. Ciasta wykładamy na dwie osobne, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175C przez 20 minut. Studzimy.

Krem:

Zmielone orzechy zalać w garnku połową szklanki mleka, gotować aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, wystudzić. W pół szklanki mleka (z tych pół litra) rozpuścić mąki, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotować po czym dodać mieszankę mąk (tak jak przygotowuje się budyń) ciągle mieszając. Pod koniec dodać papkę orzechową i ostudzić. Po ostudzeniu dodać likier.
Masło utrzeć na puch, dodać do niego masę orzechową i dokładnie wymieszać.
Na blasze układać kolejno: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny biszkopt, masa, starta czekolada.
Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basia 25.12.2023 21:56
Czy to ciasto można zamrozić ??
Basia 25.12.2023 21:54
Czy to ciasto można zamrozić ?
Edit 13.12.2023 16:00
Wspaniałe
Edit 13.12.2023 15:58
Wspaniałe ciasto
AnkaWia 30.01.2019 14:47
Ciasto zrobiłam pierwszy raz na święta Bożego Narodzenia i zrobiło furrorę wśród całej rodziny! :-D Zresztą nie było się co dziwić bo niebo w gębie. Na stałe zagości w moim przepiśniku ^_^ Polecam bo jest warte zachodu :-):-):-)
Jagódka77 14.03.2016 11:23
apetycznie wygląda
Ela15 12.03.2016 10:23
rewelacyjne ciasto
Kulinarna Ja 18.01.2015 15:55
Polecam! Jest pyszne!
halina17 15.01.2015 21:09
Dobre ciasto.
IZABELA29 15.01.2015 18:12
przepyszne jest za pewne
adelajda 15.01.2015 17:46
Pysznie wygląda !!
agnieszka214 15.01.2015 17:43
juz mi slinka cieknie na taki widok pysznego ciasta
Mira85 15.01.2015 17:09
Pyszne ciacho
Małgorzata Pin 15.01.2015 16:50
do kawki , pycha
Sroczka 15.01.2015 16:24
Z chęcią zjadłabym kawałek takiego ciasta.
mitek111 15.01.2015 16:02
pyszności :)
Barbara777 15.01.2015 15:34
smaczne ciasteczko:)
Agnieszka-87-25 15.01.2015 15:11
wspaniałe jest
mirosława4 15.01.2015 14:38
zjadłabym kawałek :)
IwonaDD 15.01.2015 14:07
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak