Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe pierogi z dynią

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie

dynia 0,5 KG po obraniu
jabłka 2 sztuki
galaretki pomarańczowe 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier do smaku

CIASTO

mąka 3 szklanki
kakao 2 łyżki
woda ciepła ok 1 szklanki
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól szczypta

DODATKOWO

śmietana do podania
cukier do posypania

Porada

To pyszne połączenie smaków! Mocno czekoladowe pierogi z dynią o pomarańczowym aromacie. REWELACJA!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pierogi z dynią

Kroki postępowania

1
NADZIENIE:
Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Całość delikatnie podlewamy wodą (około ¼ szklanki) i dusimy do miękkości. W trakcie ogrzewania dodajemy cukier waniliowy. Gdy dynia jest już miękka, a jabłka się rozejdą dodajemy galaretkę. Nadzienie dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku. Gotowe odkładamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Czekoladowe pierogi z dynią foto
2
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, sól i mieszamy. Formujemy kopczyk. Następnie wykonujemy wgłębienie w którym umieszczamy jajko oraz olej.
Krok 2 - Czekoladowe pierogi z dynią foto
3
Całość zagniatamy wlewając gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i mieć jednolity kakaowy kolor.
Krok 3 - Czekoladowe pierogi z dynią foto
4
Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na każdym kole nakładamy łyżeczkę dyniowego nadzienia.
Krok 4 - Czekoladowe pierogi z dynią foto
5
Brzegi ciasta sklejamy formując pierożki.
Krok 5 - Czekoladowe pierogi z dynią foto
6
Uformowane gotujemy około 5 minut ( od momentu wypłynięcia) w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu.
Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy letnią wodą. Odsączone porcjujemy na talerze. Polewamy śmietaną i oprószamy cukrem. Podajemy.
Krok 6 - Czekoladowe pierogi z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:57
nie jadlam takich jeszcze.
gosia561 16.01.2015 14:57
super kolory
ilka01 16.01.2015 10:52
wyglądają bardzo apetycznie :)
tytka 15.01.2015 23:23
świetnie wyglądają
sloneczko1 15.01.2015 23:11
nigdy nie słyszałam o takim pomyśle warto wypróbować
Mniam 15.01.2015 23:11
Pierogi z dynią robiłam, ale Twoja wersja jest zupełnie inna :)
Renataj 15.01.2015 22:22
Zaskakujący pomysł - jeszcze nigdy nie jadłam ciemnych pierogów:)
aisoglam 15.01.2015 22:02
Rewelacyjnie wyglądają!
marzut 15.01.2015 21:59
super przepis
wwwiolka 15.01.2015 21:14
Apetycznie wyglądają
norweska20 15.01.2015 21:02
smakowity pomysł
Lucan 15.01.2015 20:44
jak małże wyglądają!
Stenka 15.01.2015 20:35
ciekawy przepis
Skotka 15.01.2015 18:59
Muszą być pyszne:) Chętnie bym spróbowała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak