Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek i zajączek wielkanocny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 2,5 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kwaśna śmietana 3 łyżki

Porada

Z podanych składników wychodzą 2 zajączki i 2 baranki lub zajączek, baranek i mała babka. Baranka i zajączka po upieczeniu lekko przestudzić, obciąć górę do równości i wyjąć delikatnie z formy. Posypać cukrem pudrem, oczy wykonać z goździków.

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek i zajączek wielkanocny

1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć do białości.
2. Kolejno dodawać po trochu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać śmietanę.
3. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
4. Dokładnie wysmarować foremki.
5. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 50 min w 180 st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 10.02.2015 14:41
taki prosty najładniejszy
anka1988 16.01.2015 11:52
Święta tuż tuż :)
Stenka 16.01.2015 09:20
Zapachniało świętami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak