Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa jarzynowa na serwatce (bez mięsa)

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 szt.
woda 500 ml
serwatka 500 ml
żółtko jajek 1-2
kostka rosołowa 1 bio warzywna
koperek 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 1 średnia
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa jarzynowa na serwatce (bez mięsa)

Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por) oczyścić, obrać i pokroić w kostkę i/lub plasterki. W garnku zagrzać wodę, do wrzątku dodać warzywa, kostkę, lubczyk i gotować na małym ogniu do miękkości około 15 do 20 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
Następnie wlać serwatkę. Dodać podsmażoną cebulę, koperek, natkę, pozostałe przyprawy gotować jeszcze 5 do 10 minut.
W filiżance wymieszać żółtko/a, dolać troszkę zupy (2 łyżki), mieszać, dodać znów ciut zupy, mieszać i jeszcze raz to samo, następnie wlać żółtka do zupy mieszając unikając zważenia.
Zupę odstawić na parę godzin do przegryzienia, przed podaniem podgrzać.
Gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.10.2016 23:58
Ciekawa zupa
Ola1984 16.01.2015 19:09
Przepysznie wygląda :)
pestka 16.01.2015 18:45
na serwatce jeszcze nie robiłam
Joannasz3190 16.01.2015 17:01
Musi być pyszna :)
Sroczka 16.01.2015 15:55
Ależ ta zupka pysznie wygląda.
MałaMi89 16.01.2015 15:47
Nigdy nie jadłam takiej :) warta wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak