Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dynią i twarogiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 czubata szklanka
wrzątek 1/4 szklanki
woda zimna 1/4 szklanki
olej 1 łyżeczka
sól

Farsz

dynia 300 gram Hokkaido
twaróg 150 gram
cebula 1 sztuka
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią i twarogiem

Dynię umyć, oczyścić z nasion, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować do miękkości. Odsączyć, posolić i pomiąć tłuczkiem do ziemniaków. Wystudzić.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać olej, sól i wrzątek, zamieszać widelcem, dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby zimnej wody można dać troszkę więcej.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Do miski z dynią dodać twaróg i cebulę ( trochę zostawić do okraszenia pierogów). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Łyżeczką nabierać porcję farszu i zrobić 25 kulek.
Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką placuszki i na każdy położyć kulkę z farszu. Zlepić i ugotować w osolonej wodzie. Podawać okraszone zrumienioną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 18.01.2015 22:41
Margol1, podobne są do ruskich tylko zamiast ziemniaków jest dynia.
Margo1 18.01.2015 09:17
Takich pierogów jeszcze nie robiłam z takimi dodatkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak