Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 4 liście
boczek wędzony 10 dkg
ziemniaki 25 dkg
mleko 3,2% 50 mililitrów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ser żółty 1 łyżka
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
bulion warzywny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Liście kapusty gotować w lekko osolonej wodzie, około 4-5 minut.
Z wystudzonych liści, ściąć zgrubiałe włókna.
Cebulę, czosnek drobno posiekać, przesmażyć na łyżeczce oleju, dodać pokrojony boczek, jeszcze chwilkę podsmażać mieszając.
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, przecisnąć przez praskę..
Cebule z boczkiem, dodać do ziemniaków, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka.
Nałożyć na liście, farsz, zwinąć gołąbki.
Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem.
Zapiekać w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
Podawać z sosem pomidorowym albo grzybowym.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.02.2015 08:30
fajny przepis
mysza75 10.01.2015 12:43
Jakie to dobre palce lizać
w mojej kuchni 10.01.2015 10:21
dobre i syte jedzonko...
erym 10.01.2015 00:07
u mnie zawsze czasu brak na golabki, twoje bardzo apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak