Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane ziemniaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
boczek wędzony 15 dag
ser żółty 20 dag
kiełbasa śląska 3 szt
tymianek do smaku
oregano do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa do potraw do smaku

Porada

Do nadzienia można dodać także inne ulubione składniki. Ziemniaczki można podawać według uznania polane ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane ziemniaczki

1. Ziemniaczki dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż na pół, nakłuć widelcem w kilku miejscach, z wierzchu posypać solą i pieprzem. Układać na blaszce wyłożoną folią. Ziemniaki włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 st C i piec ok pół godz.
2. Podpieczone ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić. Delikatnie nożem obkroić wzdłuż brzegu ziemniaka i wyjąć jego wnętrze, pozostawiając z brzegu 0,5cm.
3. Kiełbaskę i boczek pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach,wymieszać z masą ziemniaczaną, dodać jajko i przyprawić do smaku.
4. Ziemniaki nadziewać farszem.
5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 30 min. 10 min przed końcem posypać z wierzchu żółtym serem starym na tarce o grubych oczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 12:08
dziękuję, polecam ziemniaczki na kolację :)
Stenka 10.01.2015 16:07
warto zrobić
Babeczka35 10.01.2015 15:53
Bardzo pyszne:)
asiczekz 10.01.2015 15:27
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak