Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy kilka kropli

Masa budyniowa

sok malinowy 1 litr
budyń waniliowy 3 sztuki
cukier 1 łyżka

Krem śmietankowy

śmietana kremowa 30% 0,5 litra
cukier puder 1 łyżka
galaretka truskawkowa 2 sztuki

Dodatkowo

delicje 2 opakowania
galaretka truskawkowa 3 opakowania

Porada

Podobne ciasto w wersji zielonej nosi nazwę Shrek, moje będzie - Fiona (wybranka Shreka)!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio

Kroki postępowania

1
Biszkopt: ubijam pianę z białek, stopniowo dodając cukier - na sztywno.
Krok 1 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
2
Do ubitej piany dodaję po 1 żółtku - miksując jak najkrócej, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu waniliowego - dokładnie mieszam (krótko, aby nie rozbić piany).
Krok 2 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
3
Przekładam ciasto do blachy o wym. 36 x 25cm i piekę 40 min w 170 st. C. Po upieczeniu przez chwilę zostawiam ciasto w piekarniku, następnie wyjmuję do ostygnięcia.
Krok 3 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
4
Masa budyniowa: z 1 litra soku typu Pysio (malina-banan-poziomka) lub inny z owocami leśnymi, ale o zbliżonym kolorze - odlewam szklankę i mieszam w niej 3 budynie (40g) bez cukru, dodaję 1 łyżkę cukru.
Krok 4 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
5
Resztę soku zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, intensywnie mieszam trzepaczką do białek do momentu, aż zgęstnieje. Uwaga: jeśli używamy soku Pysio masa będzie dobra bez słodzenia, jeżeli mamy inny sok - musimy go dosłodzić, chyba, że dodamy budynie z cukrem. Na tym etapie najlepiej spróbować masę i w razie potrzeby można dosłodzić jeszcze cukrem pudrem, który pięknie się rozpuści.
Krok 5 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
6
Lekko ostudzoną masę przelewam na zimny biszkopt i rozprowadzam równomiernie.
Krok 6 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
7
Na masie układam delicje truskawkowe (mogą być malinowe, wiśniowe) - chodzi o kolor.
Krok 7 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
8
Krem śmietankowy: wcześniej rozpuszczam 2 galaretki w 1 szklance wody i czekam aż zacznie gęstnieć. W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę 30%, w trakcie dosypuję cukier puder i cały czas miksując dolewam wolnym strumieniem tężejącą galaretkę, na koniec mieszam całość ręcznie trzepaczką.
Krok 8 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
9
Przekładam krem i rozprowadzam na delicjach.
Krok 9 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
10
Ja użyłam galaretki z kawałkami owoców, dlatego w masie też je widać, ale oczywiście każda inna też jest dobra.
Krok 10 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto
11
Na koniec rozpuszczam 3 galaretki wg wskazań na opakowaniu i tężejące wylewam na ciasto.
Krok 11 - Ciasto Fiona z sokiem typu Pysio foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 11.01.2015 14:19
bardzo fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak