Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 375 g typ 500
masło lub margaryna 250 g
jajko 1
sól 1/3 łyżeczka

WYPEŁNIENIE

ciecierzyca 1,5 szk ugotowana
łosoś wędzony 300 g
kurki blanszowane 150 g
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
jajko 4
śmietana 18 proc 1 op ( 330 g ) gęsta
ser żółty 300 g
seler nać 2 gałązka
pomidory suszone
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
chili Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy

Kroki postępowania

1
CIASTO :
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę.
Połączyć składniki i zagnieść ciasto.
Krok 1 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
2
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą i wylepić formę ciastem i nakłuć widelcem. ( tu formę wylepił mój pomocnik, czyli synek )
Formę wstawić do lodówki na godzinę a potem ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podpieczony spód schłodzić/
Krok 2 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
3
WYPEŁNIENIE :
Na patelni podsmażyć na odrobinie oleju obie cebule pokrojone w półplasterki a potem dodać rozmrożone kurki i chwilę smażyć, przestudzić/
Łososia i paprykę pokroić w kostkę ale łososia w grubszą a paprykę drobniej.
Ser zetrzeć na tarce, seler posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski,
Krok 3 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
4
dodać śmietanę i rozbełtane jajka oraz przyprawy i wszystko wymieszać.

Krok 4 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto
5
Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut a potem jeszcze około 10 w temperaturze 180 stopni ( w zależności od piekarnika ).
Krok 5 - Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 11.01.2015 21:41
Chętnie zjadłabym.
Mniam 11.01.2015 15:44
Ale kusisz tą tartą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak