Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe pierogi z kaszanką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 3 szklanki
olej 2 łyżki
gorąca woda ok 0,5 szklanki
dynia 200 gram gęstego puree
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta

NADZIENIE

kaszanka 400 gram
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku

DODATKOWO

słonina ok 150 gram, do podania
natka pietruszki do podania

Porada

Pierogi można podać także z przyrumienioną cebulką!

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pierogi z kaszanką

Kroki postępowania

1
NADZIENIE: Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kaszanką. Całość smażmy, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz przed nałożeniem studzimy.
Krok 1 - Dyniowe pierogi z kaszanką foto
2
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk, a nim dołek. Do środka dajemy olej, sól, proszek do pieczenia i dynię.
Krok 2 - Dyniowe pierogi z kaszanką foto
3
Stopniowo wyrabiamy ciasto wlewając wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree.
Krok 3 - Dyniowe pierogi z kaszanką foto
4
Gotowe ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia.
Krok 4 - Dyniowe pierogi z kaszanką foto
5
Sklejamy ciasto formując pierogi.
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobine oleju oraz sól. Wrzucamy porcjami pierogi i gotujemy je, około 4 minut od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzamy.
Słoninę kroimy w kostkę i przytapiamy. Otrzymanymi skwarkami polewamy pierogi przed podaniem. Całość dekorujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Krok 5 - Dyniowe pierogi z kaszanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 02.02.2015 12:08
na wygląda ładnie
gusia1000 24.01.2015 00:25
oryginalnie, pomysłowo.
Kamil 23.01.2015 22:16
Czegoś takiego jeszcze nie widziałem, chętnie spróbuje :)
gosia56 23.01.2015 20:47
super pomysł;)
Konczi 23.01.2015 16:20
rewelacyjnie wyglądają
Kasia35 23.01.2015 16:02
chętnie bym się nimi poczęstowała ;)
nogawkuchni 23.01.2015 15:23
Bardzo ciekawa propozycja,oryginalny pomysł na pyszne pierogi.
Ania67 23.01.2015 15:15
Wyglądają bardzo apetycznie
Katarzyna/kate1980 23.01.2015 15:14
ciekawy pomysł na oryginalne pierogi
Krewa007 23.01.2015 15:05
Super takie pierogi:)
rzelkazag 23.01.2015 15:04
Jadziu Ty ciągle gotujesz! Kto to wszystko zjada??!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak