Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kokosową chmurką
PRZYGOTOWANIE:
1. Ser biały dokładnie zmielić i dodać do niego 2 budynie śmietankowe, 2 jajka , 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki najpierw dokładnie wymieszać łyżką, a następnie zmiksować na jednolitą i gładką masę.
2. Blaszkę o wymiarach 23,5 x 39,5 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki, tak aby dokładnie pokrywały spód.
Przed ułożeniem herbatniki z każdej strony delikatnie moczymy w mleku. Pamiętajmy, aby ich nie przemoczyć, a jedynie nawilżyć.
3. Następnie na herbatniki wykładamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.
4. Podczas pieczenia przygotowujemy kokosową chmurkę, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę.
Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika.
Na wierzch masy serowej wykładamy ubitą pianę i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
Życzę smacznego! :)