Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki WonTon
Czas na przygotowanie pierożków. Nie kupujcie ciasta wonton w rożnch supermarketach itp polecam azjatyckie markety mają oryginalne składniki najwyższej jakości. Ciasto wyciągamy ok pol h przed smażeniem. nakładamy po ok. łyżeczce farszu na środek, brzegi smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem i składamy po przekątnej, w trójkąt. Do garnka wlewam olej ok. 4-5 cm. tak żeby był w stanie przykryć nasze pierożki. rozgrzewam do ok 170 st. i smarzymy ok poł minutki do minut aż pierożki się zezłocą. Wyciągamy na papierowy ręcznik. Całość podajemy z chińskim sosem słodko ostrym chili.
Pamiętajmy, że podany farsz jest tylko przykładem. Do pierożków wonton możemy przygotować np farsz mięsny np z wołowiny i warzyw, lub wegetariański np z kapusty i grzybów - chińskich mun lub łatwiej dostępnych pieczarek :) to samo tyczy się przypraw. SMACZNEGO !