Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

proszek do pieczenia 500 gram
kapusta kiszona 500 gram
cebula biała 1-2 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

Ciasto naleśnikowe

mleko 3,2% 2 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1/4 łyżeczki

Panierka

jajko 1-2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Porada

Doskonale pasują do barszczu czerwonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z dodatkiem soli i majeranku.
Krok 1 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
2
Kapustę kiszona zalewamy wodą (by tylko się przykryła) i gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy. Gdy będzie zarumieniona dodajemy kapustę wcześniej odciśniętą i pokrojona na drobniej. Dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki i mieszamy z dodatkiem pieprzy i soli do smaku. Dusimy pod przykryciem ok. 20minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
4
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy i w każdy nakładamy farsz. Składamy na krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce. Smażymy z obu stron na patelni.
Krok 4 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak