Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

białko do smarowania 2 szt
mąka do podsypania

farsz

grzyby leśne 15 dag
kapusta kiszona 30 dag
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 0,5 szklanki
cebula 1 szt

ciasto

drożdże świeże 2 dag
mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
mleko ciepłe 0,5 szklanki
masło 4 łyżki
sól 1 szczypta

Porada

Farsz z kapusty i grzybów możemy przygotować wieczorem dzień przed pieczeniem pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby leśne /świeże lub mrożone/ drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i smażymy ok. 15 min.
Kapustę kiszoną /ja użyłam kapusty z marchwią/ odciskamy z soku /nie przepłukujemy/, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Następnie odsączamy /wodę zostawiamy/, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości /w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody po gotowaniu kapusty/. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 1 - Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami foto
2
Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, sól, żółtka, ciepłe mleko. Całość dokładnie wyrabiamy dodając małymi porcjami roztopione, wystudzone masło. Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie przyklejało się do dłoni formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 2 - Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami foto
3
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na cztery części i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy poszczególne porcje i wykrawamy koła o średnicy 9-10 cm. Nakładamy po porcji farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi.
Krok 3 - Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami foto
4
Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy ok. 30 min. w piekarniki nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 4 - Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami foto
5
Pierożki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy je podawać do ciepłego barszczyku lub jako przekąskę do zimnego bufetu.
Krok 5 - Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 31.01.2015 11:32
fajne pierożki
gosia1988 18.01.2015 14:47
na pewno smaczne
Babeczka35 18.01.2015 13:26
Bardzo pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak