Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka pieczone po amerykańsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 3/4 kg.
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
sos
pomidory w puszce 1 puszka
miód płynny 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka pieczone po amerykańsku

Żeberka pokroić na kawałki , opłukać i osuszyć . Natrzeć solą , majerankiem , tymiankiem , papryką słodką oraz posiekanym czosnkiem odstawić najlepiej na noc lub minimum 2-3 godz. Następnego dnia żeberka obgotować w niewielkiej ilości bulionu lub wywaru warzywnego ok.3/4 l. przez 30 min. po tym czasie żeberka wyjąć z bulionu i włożyć do naczynia żaroodpornego a po wierzchu polać je przygotowanym wcześniej sosem , piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 180 st. przez 30 min . Piekłam dłużej ok. 1 godz. aby mięso było miękkie . Podawać z pieczonymi ziemniakami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.01.2015 17:10
takie jedzonko lubię..
Renata9 18.01.2015 15:38
dobre mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak