Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 10 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Beza

białko 3 sztuki
cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 1/3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Masa truskawkowa

truskawki 40 dag
galaretka truskawkowa 1 opakowane
gorąca woda 3/4 szklanki

Dekoracja

śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 3 łyżki
barwnik spożywczy do ciast
kolorowa posypka
czekolada gorzka 1/3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową

Kroki postępowania

1
Biszkopt: (średnia tortownica) Oddzielić żółtka od białek. Orzechy zmielić. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywna pianę, delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, kolejno porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu orzechy włoskie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok 15 min.
Krok 1 - Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową foto
2
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno zwiększają obroty miksera dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć przez kilka godzin. Przez pierwsze 10-15 min. w temperaturze ok.150°C, a kiedy się zetnie zmniejszyć temperaturę na 70°C.
Krok 2 - Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową foto
3
Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować na gładką masę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wlać do truskawek, połączyć. Włożyć na kilka minut do lodówki, aby lekko stężała. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.

Przełożenie: Na biszkopt wykładamy tężejącą masę truskawkową, przykrywany bezą.
Krok 3 - Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową foto
4
Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą kremówką.
Krok 4 - Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową foto
5
Boki obsypujemy posypką czekoladową. Wierzch udekorować kremówką z dodatkiem barwnika, dodać srebrne perełki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zrobić wzorek na pergaminie, a kiedy zastygnie odkleić i ułożyć na torcie.
Krok 5 - Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.01.2015 16:00
pyszności :)
Zdzisław 21.01.2015 15:45
takie słodkości bardzo lubię
Katarzyna59 21.01.2015 14:58
fantastyczny
Grazyna0211 21.01.2015 14:49
pyszny deser
Wiesława1 21.01.2015 14:47
Chyba bym się skusiła na kawałeczek do kawki
wwwiolka 21.01.2015 14:08
Pięknie się prezentuje.
IwonaDD 21.01.2015 13:55
ale cudo!!!!!!! mniam!!!
Hrabina w kuchni 21.01.2015 12:38
Dziękuję bardzo :) Oczywiście zapraszam wszystkich, tylko nie wiem czy widelczyków do ciasta mi starczy :)
Ania84 21.01.2015 11:47
też poproszę :)
Mniam 21.01.2015 11:36
Ja też się piszę na kawałek takiego ciacha :)
Czyki 21.01.2015 10:54
Co za smak, ja bardzo chętnie na taki torcik wpadnę :)
RenataZ-et 21.01.2015 10:45
przepyszny wypiek
mysza75 21.01.2015 10:40
jakie pyszne ciacho
as28 21.01.2015 09:43
aż chce się jeść
marenka 21.01.2015 09:15
Pięknie się prezentuje:)
tomek18 21.01.2015 09:07
przepyszne ciasto
Pyszota 21.01.2015 09:03
super pomysł
VioletoweKucharzenie 21.01.2015 08:22
piękny torcik:-)
Magula 21.01.2015 08:09
wspaniały tort
bietka 21.01.2015 07:58
bardzo smakowity, poproszę kawałeczek :)
Anna169Hosz 21.01.2015 07:37
Pyszna kombinacja>
Barbara13 20.01.2015 23:34
apetycznie się zapowiada....mniamm
Noruas 20.01.2015 23:27
rewelacja !
Marta Ryżek-Kalkowska 20.01.2015 23:16
apetycznie u ciebie
IKrakowianka 20.01.2015 23:09
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak