Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z rostbefu

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

rostbef wołowy 50 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
masło klarowane 4 łyżki

Dodatkowo

ziemniaki gotowane w mundurkach
ogórki konserwowe

Porada

Mięso najlepiej kupić od sprawdzonego sprzedawcy, by było świeże i pachnące

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z rostbefu

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 170C. Stek przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a na patelni rozgrzewamy masło. Mięso chwilkę podsmażamy z każdej strony by zamknąć pory, a przy tym zatrzymujemy wszystkie soki w mięsie. Gdy mięso jest już złociste, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 7-10 min (w zależności od grubości). Po tym czasie stek powinien być lekko krwisty (medium). Jeśli lubimy bardziej wysmażonego, trzymamy go w piekarniku dłużej ok. 5 min. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Profo 30.05.2015 09:39
Koniecznie wysmażony z frytkami. Bez śladów krwi. Pycha. 9,5/10.
Kulinarna Ja 02.02.2015 15:22
@Lucan - no szkoda, rzeczywiście mogłam go przekroić i zrobić zdjęcie... Kupiłam go u swojego rzeźnika osiedlowego :)
Maciek Graba 01.02.2015 13:03
dzisiaj u mnie na obiad :)
Iwusia 31.01.2015 22:30
fantastyczny obiadek
norweska20 31.01.2015 21:37
apetyczny zestaw obiadowy :)
Lucan 31.01.2015 21:03
Wygląda super, szkoda, że nie przekroiłeś do jednego zdjęcia :) Gdzie taki ładny rostbef z kością kupiłeś? :)
Ola1984 31.01.2015 19:57
Uwielbiam takie mięcho :)
Adam/ZUB3R 31.01.2015 19:18
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak