Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z polewą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kakao 6 łyżek
margaryna 1 kostka
cukier 1,5 szklanki
woda 8 łyąek
mleko 1 szklanka
jajko 5 sztuk
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z polewą

Na małym ogniu zagotowujemy margarynę, kakao, cukier i wodę. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze z minutę cały czas mieszając. Odstawić pół kubka na polewę. Resztę ostudzić.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Gdy kakao ostygnie dodajemy pozostałe składniki mieszając mikserem, na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

Całość wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu na ciasto rozsmarowujemy polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak