Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

jesiotr
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
masło do smażenia

SALSA CYTRYNOWO - KOPERKOWA

skórka z cytryny z 1 owocu
sok z cytryny z 1 owocu
koper świeży 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
jogurt naturalny 150 g
Musztarda kremska Prymat 2 łyżeczki
ksylitol 2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

Kroki postępowania

1
Propozycja na zdrową, smaczną i delikatną rybkę, otuloną mocno cytrynową salsą ze świeżym koperkiem.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy salsę cytrynowo - koperkową.

Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.
Krok 1 - Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową foto
2
Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, musztardę kremską, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cukier brzozowy (ksylitol) i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera, miksując je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Koperek drobno siekamy, dodajemy do cytrynowej salsy, którą doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Salsę wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.
Krok 2 - Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową foto
3
Jesiotra pozbawiamy ości, odcinamy skórę, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Następnie oprószamy go z obu stron mieszanką przypraw do ryb i owoców morza (jeśli nie mamy gotowej przyprawy możemy użyć soli, pieprzu oraz swoich ulubionych przypraw).
Krok 3 - Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową foto
4
Jesiotra smażymy około 3 minut z każdej strony na rozpuszczonym maśle. Należy zachować odpowiedni czas smażenia, ponieważ tylko wtedy mięso ryby będzie delikatne i soczyste.

Usmażonego jesiotra odsączamy z nadmiaru masła na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i podajemy z salsą cytrynowo - koperkową oraz ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.02.2015 18:26
wygląda pysznie
Barbara777 02.02.2015 16:46
smaczna rybka;)
Maridka19 02.02.2015 08:49
Rewelacyjnie wygląda ale jesiotra w takiej odsłonie jeszcze nie jedłam ,może kiedyś go zrobię ;)
Krzysztof15 02.02.2015 06:35
super rybka
norweska20 02.02.2015 00:33
jesiotra jeszcze nie jadłam, w twojej odsłonie zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak