Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

piersi z kurczaka 2 szt.

Sos pieczarkowy

pieczarki 250 g
sok z cytryny 1/2 szt.
szalotka 2 szt.
rosół z kury Kucharek 75 ml
wino białe wytrawne 50 ml
śmietana kremówka 100 ml (36%)
masło 2 łyżeczki
chrzan tarty 3 łyżeczki
oliwa

Do smaku

cząber
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Pamiętaj - nim dodasz pieczarki do sosu odsącz je z nadmiaru wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i żyłek. Posypujemy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka z obu stron przez około 4-5 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
2
Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
3
Sos:
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
4
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, wrzucamy posiekane w piórka szalotki i smażymy krótką chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz cząbru.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
5
Podsmażone pieczarki oraz cebulę przekładamy sitko. Na tę samą patelnię wlewamy rosół z kury oraz wino i redukujemy sos mniej więcej do połowy objętości. Po zredukowaniu powoli wlewamy śmietanę.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
6
Przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Dodajemy masło oraz chrzan, mieszamy. Na koniec wrzucamy osączone z tłuszczu pieczarki.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
7
Gdy sos jest gotowy, kurczaka w naczyniu żaroodpornym wstawiamy na około 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
8
Po wyjęciu mięso kroimy w poprzek, układamy na talerzu i polewamy sosem pieczarkowym.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto
9
Smacznego!
Krok 9 - Doradca Smaku III, odc. 9: Sos pieczarkowy z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CarloB 06.02.2015 17:47
Przepyszne Michel wymiatasz .:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak