Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 6 plastrów
czosnek 3 ząbki
cebula biała 6 sztuk
włoszczyzna 1 pęczek
piwo 1/2 szklanki
woda zimna 3/4 szklanki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw

Kroki postępowania

1
1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Układamy na talerzu przekładając pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku (czosnek, plaster karkówki, czosnek, plaster karkówki). Wkładamy na około 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc)
Krok 1 - Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw foto
2
2. Po tym czasie karkówkę obsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony (razem z czosnkiem). Wrzucamy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy, od czasu do czasu mieszając aż cebula zmięknie (ok 5 minut).
Krok 2 - Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw foto
3
3. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, pokrojony w talarki por, oraz pokrojony w kostkę seler.
Krok 3 - Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw foto
4
4. Podlewamy piwem i wodą i mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut. Wyławiamy mięso, sos z warzywami zaprawiamy mąką wymieszaną z wodą, zagotowujemy. Wrzucamy mięso i gotujemy jeszcze 10 minut.
Krok 4 - Karkówka duszona w piwie z bukietem warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 03.02.2015 11:51
apetyczne mięsko
olkaaa 02.02.2015 16:25
Fajny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak