Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Rajski ptak"

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka

MASA SEROWA

twaróg zmielony 500 g
cukier puder 1/4 szkl
galaretka owocowa 1 op
woda 1/2 szkl
śmietana 30% 1/2 szkl

MASA KOKOSOWA

śmietana 30% 1 szkl
mleko 1/3 szkl
cukier 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzeczka
wiórki kokosowe 3 łyżki

DODATKOWO

galaretka niebieska 1 op
woda 1 1/2 szkl
ptasie mleczko 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Rajski ptak"

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka i kiedy zaczną sztywnieć na najwyższych obrotach miksera dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wsypać do masy. Delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21x25) z papierem na dnie. Boków nie należy smarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krok 1 - Ciasto "Rajski ptak" foto
2
Dobrze zmielony twaróg (użyłam z wiaderka) połączyć z cukrem. Galaretkę szafirową rozpuścić w 1/2 szklanki wody i przestudzoną połączyć z serem.
Krok 2 - Ciasto "Rajski ptak" foto
3
Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową.
Krok 3 - Ciasto "Rajski ptak" foto
4
Kiedy ser zacznie tężeć wylać około 1/3 masy na biszkopt. Ułożyć ptasie mleczko rogiem do dołu w czterech rzędach lub więcej. Jedno za drugim.
Krok 4 - Ciasto "Rajski ptak" foto
5
Wylać resztę masy sernikowej. Wygładzić wierzch i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić do lodówki.
Krok 5 - Ciasto "Rajski ptak" foto
6
MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w ok 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.
Krok 6 - Ciasto "Rajski ptak" foto
7
Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Smacznego!
Krok 7 - Ciasto "Rajski ptak" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 22.06.2015 13:52
rewelacyjne ciasteczko
ami 03.04.2015 08:22
Świetny pomysł z tym ptasim mleczkiem. Wygląda rewelacyjnie.
Izka192 22.02.2015 19:39
fajnie wygląda, bardzo apetycznie
Klausia 07.02.2015 20:33
raj dla oczu i podniebienia :)
Asik32 06.02.2015 10:05
ciasto ma królewski wygląd:)
Alex_M 05.02.2015 12:40
bosko wygląda :)
ben-ka 04.02.2015 11:47
Jak tu kolorowo.......:)
Barbara13 03.02.2015 23:06
bardzo fajnie się prezentuje
tytka 03.02.2015 21:13
fajnie wygląda
DorotaZ 03.02.2015 21:10
Wpada w oko takie ciasto:)
Kolorowa 03.02.2015 20:15
Jak dla Panny na wydaniu ;)
gottrina 03.02.2015 18:34
wow robi wrażenie
mikrusiak 03.02.2015 18:19
super przepis :)
Anna20 03.02.2015 16:56
rewelacyjnie wygląda i pewnie tak smakuje :)
Katarzyna59 03.02.2015 16:49
wygląda obłędnie
Wiktoria29 03.02.2015 16:40
bardzo smerfastyczne ciasto :)
MałaMi89 03.02.2015 15:53
Jest tak cudne, że aż bym się bała zjeść, bo już bym nie miała na co patrzeć :D :)
Grazyna0211 03.02.2015 15:45
ładnie się prezentuje
caralajna 03.02.2015 15:23
wow fajnie urocze ciasto, podoba mi się :)
kloruś 03.02.2015 14:47
wygląda wyśmienicie!
Monika-twin 03.02.2015 14:12
FAJNIE WYGLADA.
Ada-Gaba 03.02.2015 14:04
fajny pomysł , fajnie wygląda
Zdzisław 03.02.2015 14:00
takie słodkości bardzo lubię
adelajda 03.02.2015 13:44
wygląda pysznie
Janina 03.02.2015 12:27
Mniam, mniam-cudeńko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak