Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
pieczarki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
śmietana 12% 200 ml
masło do smażenia
olej do smażenia
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Porada

Podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony z pieczarkami

1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy z obu stron mięso na rumiano. Usmażone mięso przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać sos.
2. Pieczarki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół, a następnie na grubsze plastry.
3.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i przesmażamy na rozgrzanym maśle, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze 10 min.
4. Do garnka z mięsem dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem. Dodajemy trochę wody - tak, aby mięso było zalane do 3/4 wysokości. Dusimy około 40 minut.
5. Do sosu dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą do smaku. Dusimy jeszcze 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak