Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe burrito

5.0
(95)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Burrito w tortilli? No pewnie! Z tego przepisu przygotujesz pyszne burrito, po brzegi wypełnione mięsem, sosem, kukurydzą i czerwoną fasolą. To danie, to totalny Meksyk! Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

mięso mielone wołowe 300 g
olej 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
kukurydza w puszce 0,5 puszki
fasola czerwona z puszki 0,5 puszki
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku . do smaku
kumin do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
tortilla kilka sztuk
ser żółty 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe burrito

  • Sycące danie na obiad, lunch i kolację
  • Danie kuchni meksykańskiej
  • Chili con carne zawinięte w tortilli

Domowe burrito, w smaku niczym nie odbiega od tego z najlepszych meksykańskich restauracji! Docenią je z pewnością wszyscy, którzy lubią wyszukane przekąski i czasem mają ochotę na coś innego niż schabowy z kapustą! Polecamy użyć dobrej jakości sera - cheddara lub innego długodojrzewającego, startego na wióki. Prostszą i szybszą wersję będzie zwykły ser żółty w plasterkach.

Kroki postępowania

1

Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać mięso, mieszać i smażyć. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić pomidory z puszki, doprawić sola, pieprzem, papryką i kuminem, dusić 10 minut. Dodać kukurydze i fasolę, dobrze osączone. Jeszcze chwilę dusić razem.

Krok 1 - Domowe burrito foto
2

Placki tortilli kłaść na gorący grill, nałożyć po czubatej łyżce na środku placka.

Krok 2 - Domowe burrito foto
3

Następnie położyć na wierzch plaster sera (lub wiórki), tortillę złożyć,

Krok 3 - Domowe burrito foto
4
przycisnąć pokrywę grilla, zapiekać chwilę, aż tortilla będzie chrupiąca.
Krok 4 - Domowe burrito foto

Przepis na burrito cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, kochamy orientalne smaki i eksperymenty w kuchni. Dlatego często przemycamy potrawy z różnych stron świata na nasze talerze. Jeśli lubicie kuchnie meksykańską, sprawdźcie przepis na tą pyszną zupę

A inne przepisy na burrito znajdziecie tutaj:

Tortilla burrito

Burrito z kurczakiem i ryżem

Brrito jak zawijać - burrito wg Buni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kondor 28.01.2024 21:51
A gdzie kolendra, chedar, śmietana, jalapeno??? Bez tego to jak pizza z ketchupem. Lepiej nie jeść wcale
Agnessio2321 27.05.2023 15:15
Przepis idealny ale ser powinien być dobrej jakości może chedar albo parmezan bardziej aromatyczny polecam zawsze dodaje ^^
Doradca Smaku 29.05.2023 09:23
Tak - zgadzam się, dobrej jakości ser długodojrzewający będzie pasował do burrito.
adelajda 06.02.2015 11:47
dobra przekąska
Klausia 05.02.2015 22:32
oj zjadłabym z przyjemnością :)
Monika-twin 05.02.2015 13:10
SUPER PRZEPIS
Mniam 05.02.2015 12:03
Wygląda przepysznie i te paseczki... :)
Barbara777 05.02.2015 10:18
bardzo smaczne!
berys18 05.02.2015 09:37
bardzo smacznie wygląda
wwwiolka 05.02.2015 08:44
Bardzo fajne danie.
Internetowa Kuchnia 05.02.2015 00:12
mmmmm.....
misia53 04.02.2015 23:28
swietne danie, zapisuję......
barbara11561 04.02.2015 22:24
ależ apetycznie wygląda:)
Ada-Gaba 04.02.2015 22:17
fajnie wygląda
Barbara13 04.02.2015 22:02
aż ślinka leci :)
Lucan 04.02.2015 21:27
Wygląda pysznie - narobiłaś mi smaku :)
caralajna 04.02.2015 20:44
fajnie wygląda
patryska76 04.02.2015 19:56
wygląda smakowicie ;-)
fotoviderek 04.02.2015 19:20
Moje smaki :)
Aleksandra/Olcia 04.02.2015 19:13
o mniam ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak