Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z owocowym nadzieniem

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna typ 450 330 g
cukier 1 łyżka
masło 225 g
sól 1/2 łyżeczki
woda zimna 110 ml

Składniki na nadzienie

jabłka 4-5 szt
żurawina suszona 100 g
wiśnie z kompotu 3-4 łyżki
cukier 100 g

Dodatkowo

jajko 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z owocowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 1 - Ciasteczka z owocowym nadzieniem foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce wsypujemy do garnka, dodajemy żurawinę oraz połowę cukru i dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy wiśnie, próbujemy czy nadzienie jest słodkie i w razie konieczności dosładzamy. Kilka minut przesmażamy i odkładamy żeby nadzienie przestygło.
Krok 2 - Ciasteczka z owocowym nadzieniem foto
3
Przygotowanie ciasteczek z owocowym nadzieniem:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy po dwa okrągłe placki (na górę i na dół). Na spód ciastka nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia zostawiając czyste brzegi i przykrywamy ciastko drugim okrągłym plackiem, zlepiając brzegi. Na górze można zrobić nacięcia. Tak samo postępujemy z następnymi ciastkami. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aż się ładnie zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasteczka z owocowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 05.02.2015 22:53
wypróbowałam dzisiaj przepis! polecam! :) :)
Kolorowa 05.02.2015 20:13
Cudnie wyglądają !
ania2610 05.02.2015 13:03
ciasteczka wyglądają cudnie
Ola1young 05.02.2015 12:36
pyszniutkie :)
Mniam 05.02.2015 12:03
Ha ha fajny pomysł z tym lejkiem :)
VioletoweKucharzenie 05.02.2015 08:23
idealne ciacha:-)
misia53 04.02.2015 23:27
ależ fajne ciasteczka
Iwusia 04.02.2015 22:07
fajne te ciasteczka
Barbara13 04.02.2015 22:01
świetne ciasteczka
wyattearp 04.02.2015 21:38
fajne ciasteczka
Beatris 04.02.2015 21:31
Wyśmienite ciasteczka:)
aisoglam 04.02.2015 21:13
Piękne! Strasznie apetyczne ciacha :)
cooked 04.02.2015 20:51
super ciasteczka
Wiktoria29 04.02.2015 20:42
muszą być smaczne
Kuchnia Marty 04.02.2015 20:42
Patryska76 mam taki specjalny lejek do pierogów i on wykończony jest takimi ząbkami :)
patryska76 04.02.2015 19:59
Prezentują się pięknie :) ! Mam pytanie, czym robiłaś takie ładne ząbki na brzegach ciasta ?
Małgorzata Pin 04.02.2015 19:22
świetnie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak