Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z owocowym nadzieniem
Kroki postępowania
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce wsypujemy do garnka, dodajemy żurawinę oraz połowę cukru i dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy wiśnie, próbujemy czy nadzienie jest słodkie i w razie konieczności dosładzamy. Kilka minut przesmażamy i odkładamy żeby nadzienie przestygło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy po dwa okrągłe placki (na górę i na dół). Na spód ciastka nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia zostawiając czyste brzegi i przykrywamy ciastko drugim okrągłym plackiem, zlepiając brzegi. Na górze można zrobić nacięcia. Tak samo postępujemy z następnymi ciastkami. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aż się ładnie zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.