Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane krokoiety

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto ziemniaczane

ziemniaki 3/4 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
sól do smaku
papryka mielona 1/2 łyżeczka

Farsz

jaja 4 szt
szczypiorek 1 pęczek
jogurt naturalny 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Panierka

Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
jajko 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane krokoiety

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki gotujemy i odlewamy wodę. Przeciskamy przez praskę i pozostawiamy aby przestygły. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto
Krok 1 - Ziemniaczane krokoiety foto
2
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, a następnie kroimy w drobną kostkę. Do jajek dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz jogurt i doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Mieszamy.
Krok 2 - Ziemniaczane krokoiety foto
3
Na posypaną mąką pszenną stolnicę wykładamy ciasto ziemniaczane i rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty i na każdym układamy farsz. Zlepiamy brzegi i formujemy krokiety.
Krok 3 - Ziemniaczane krokoiety foto
4
Uformowane krokiety panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej.
Krok 4 - Ziemniaczane krokoiety foto
5
W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na gorąco z dodatkiem surówki.
Krok 5 - Ziemniaczane krokoiety foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 05.02.2015 13:10
FAJNY PRZEPIS.
dodi 05.02.2015 10:25
ale pyszności, mniam
wwwiolka 05.02.2015 08:44
Bardzo fajne danie.
olkaaa 04.02.2015 20:22
robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak