Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone drobiowe 0,5 kg
czosnek ząbki 3 szt
jajko 1 szt
musztarda 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku

Sos

pomidory krojone z puszki 1 puszka
papryka czerwona 1 szt
papryczka chili 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
cebula biała 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
natka pietruszki 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym.

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy pomidory z puszki,dodajemy cebule,seler,czosnek,natke pietruszki,papryczke,listek laurowy,ziele ang.,lubczyk i pieprz .Następnie wlewamy wode i gotujemy ok 40 min.
Krok 1 - Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym. foto
2
Papryke zawijamy w folie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut,po tym czasie wyjmujemy,obieramy ze skórki i dodajemy do sosu.
Krok 2 - Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym. foto
3
Gotujemy kolejne 5 minut a następnie blendujemy aby sos był gładki.
Krok 3 - Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym. foto
4
Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kucharkiem, pieprzem, papryką,czosnkiem,lubczykiem ,natką pietruszki ,jajkiem i musztardą.Dokładnie mieszamy dłonią.
Krok 4 - Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym. foto
5
Z masy mięsnej formujemy niezbyt duże pulpety i smażymy na teflonowej pateni na złoty kolor z obu stron.
Krok 5 - Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym. foto
6
Do sosu dodajemy pulpety i gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.Doprawiamy do smaku bazylią,lubczykiem ,solą i pieprzem.Smacznego.
Krok 6 - Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowo- paprykowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.01.2015 15:20
fajne pulpety
Kasiaaaaa 29.01.2015 17:42
Zagęszczone wyłącznie zblendowanymi warzywami.,dlatego im dluzej gotowane tym lepiej :-)
misia53 29.01.2015 16:27
bardzo smaczne danie ale same warzywa krócej bym gotowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak