Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 1,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 6 szt
sól 1 łyżka
grzyby leśne 40 dag
cebula 1 szt
boczek 40 dag
kiełbasa 50 dag
koncentrat pomidorowy 1 szt
powidła śliwkowe 2 łyżki
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzybami

Kroki postępowania

1
Pokrojoną kiszoną kapustę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim umieszczamy w garnku. Wszystko to zalewamy woda i dusimy na średnim ogniu aż kapusta będzie miękka. Wtedy odcedzamy kapustę z wody.
Krok 1 - Bigos z grzybami foto
2
Białą kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka, dodajemy sól z wodą i gotujemy. Gdy kapusta będzie miękka zdejmujemy z ognia i odlewamy wodę.
Krok 2 - Bigos z grzybami foto
3
Świeże grzyby leśne oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy.
Krok 3 - Bigos z grzybami foto
4
Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy boczek do momentu aż będzie w połowie rumiany i wtedy dodajemy kiełbasę. Do podsmażonych wędlin dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę aby się zeszkliła.

Mieszamy w jednym garnku białą i kiszoną kapustę, następnie dodajemy podsmażone grzyby oraz wędliny i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażamy, dodając do smaku powidła oraz przyprawę uniwersalną.
Krok 4 - Bigos z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 29.01.2015 17:26
taki jak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak