Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy smaczek

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
cukier 3 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
galaretka brzoskwiniowa 2 torebki
cukier 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzka

Masa śmietankowa

śmietana 30% 1 litr
cukier puder 4-5 łyzek
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Dodatkowo

polewa czekoladowa

Porada

Do masy jabłkowej używam zawsze jabłek kwaskowatych i miękkich, aby łatwo się rozgotowywały , najczęściej szarej renety.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy smaczek

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem , dodajemy po jednym żółtku a na końcu delikatnie mieszamy mąkę zmieszaną z płaską łyzeczką proszku do pieczenia. Wylewamy do przygotowanej formy ( wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , bądż wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy na złoty kolor w 170*C ok pół godz.
Krok 1 - Jabłkowy smaczek foto
2
Jabłka obrane ścieramy na tarce i dusimy krótko na ogniu (nie lubię całkiem rozgotowanych). Pod koniec dodajemy 2 galaretki i żelatynę i dokładnie mieszamy aby rozpuściły się galaretki i żelatyna. Już nie gotujemy dalej.
Krok 2 - Jabłkowy smaczek foto
3
Na upieczony biszkopt wykładamy ostudzone jabłka ,równomiernie je rozsmarowujemy
Krok 3 - Jabłkowy smaczek foto
4
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając oba cukry. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i gdy będzie letnia cienkim strumieniem wlewamy do śmietany cały czas ubijając, aby nie porobiły się grudki.
Następnie wykładamy śmietanę na jabłka.
Krok 4 - Jabłkowy smaczek foto
5
Śmietanę wyrównujemy nożem lub szpachelką i odstawiamy w chłodne miejsce aby masy stężały.
Krok 5 - Jabłkowy smaczek foto
6
Gdy ciasto jest chłodne polewamy dowolną polewą .
Krok 6 - Jabłkowy smaczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 20.02.2015 17:23
pyszne ciasto
Michał2 15.02.2015 22:59
smaczek rewelacja;)
barbara11561 10.02.2015 04:11
To też jedno z moich ulubionych ciast
IZABELA29 08.02.2015 17:08
bardzo dobre jak wracam do niego drugi raz
romanrafal
romanrafal 05.02.2015 15:18
bardzo apetyczne ciacho
Muskie 01.02.2015 23:54
Pieknie sie prezentuje,idealne ciacho
IZABELA29 30.01.2015 18:36
mniam ,mniam pycha
ben-ka 30.01.2015 10:21
Takie ciasta, to ja lubię:)
Ola1984 30.01.2015 09:03
Fajne ciacho :) Idealne do kawy :)
Habibi 29.01.2015 23:28
Moje ulubione (dawniej) ciasto - u nas nazywane "szarlotką królewską" :) Bardzo dawno nie piekłam.
Skotka 29.01.2015 21:42
Wspaniałe ciasto:
Małgorzata Pin 29.01.2015 21:28
Wygląda smakowicie
Wiktoria29 29.01.2015 21:04
bardzo apetyczne
Stenka 29.01.2015 20:07
smaczne i ładne
anemon 29.01.2015 20:05
Wspaniale prezentuje się Twoje ciasto.
gosia1988 29.01.2015 19:58
pyszne ciasto
engie23 29.01.2015 19:18
apetycznie wygląda
cooked 29.01.2015 19:13
piękny i na pewno niesamowicie smaczny :)
RenataZ-et 29.01.2015 18:02
wygląda idealnie
Wiesława1 29.01.2015 17:59
pyszniutki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak