Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy piernik

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
miód prawdziwy 1 szklanka
kwaśna śmietana 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 3/4 kostki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
bakalie 1 szklanka

Porada

Wszystkie składnik powinny mieć taką samą temperaturę.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy piernik

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Krok 1 - Bakaliowy piernik foto
2
Bakalie rozdrobnić i obtoczyć w mące.
Krok 2 - Bakaliowy piernik foto
3
Miód wymieszać z przyprawą do piernika.
Krok 3 - Bakaliowy piernik foto
4
Margarynę utrzeć na pulchna masę.
Krok 4 - Bakaliowy piernik foto
5
Do margaryny dodać mód z przyprawą i trochę mąki wymieszanej z sodą.
Krok 5 - Bakaliowy piernik foto
6



Następnie miksując na małych obrotach dodać śmietanę i resztę mąki.
Krok 6 - Bakaliowy piernik foto
7
Wlać sok z cytryny, wymieszać.
Krok 7 - Bakaliowy piernik foto
8
Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką.
Krok 8 - Bakaliowy piernik foto
9
Wyłożyć ciasto do dwóch natłuszczonych keksówek. Piec ok. godziny w temp. 175 stopni. Zimny można polukrować lub polać polewą.
Krok 9 - Bakaliowy piernik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 30.01.2015 15:14
Uwielbiam piernik i to nie tylko w Święta :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)
adelajda 30.01.2015 14:49
Na pewno pyszny :)
Motorek 30.01.2015 09:43
bardzo dobry
iziona 30.01.2015 09:23
Bardzo lubię ciasta z dużą ilością bakalii
Pietruszka 30.01.2015 08:47
wygląda apetycznie
romanrafal
romanrafal 30.01.2015 06:23
apetyczny pierniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak