Przepis i sposób przygotowania na: Gwiazda drożdżowa z makiem
Kroki postępowania
Żółtka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.
Drożdże kruszymy i dajemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy ok 1/2 szkl mąki i mieszamy.Zostawimy by podrosło.
Do ubitych żółtek dodajemy zaczyn, miksujemy, dodajemy olej, mąkę stopniowo, gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy ręką ok 10-15 min.Zostawiamy do wyrośniecia na 1h.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie cały płyn, studzimy.
Następnie mielimy go 2-3 razy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek ok 5mm wycinamy koło odmierzając sobie 2 identyczne np. miską.
Jedną część smarujemy makiem, przykładamy drugą częścią ciasta.
Teraz nożem zaczynając od środka czyli krawędzi szklanki, kroimy ciasto na trójkąty by było do pary.
Smacznego.