Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab z pieczarkami w sosie śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 3/4 kg.
pieczarki 1/2 kg.
cebula 2 szt.
śmietana 30% 1,5 szkl.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

Można użyć także innego mięsa wieprzowego .

Przepis i sposób przygotowania na: schab z pieczarkami w sosie śmietanowym

Mięso opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. lekko robić a następnie oprószyć solą i pieprzem . Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę , pieczarki pokroić w plasterki i umyć , natkę umyć i drobno posiekać . Plastry mięsa obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej , smażyć na złoty kolor z obu stron po czym wyjąć z patelni na półmisek lub talerz . Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebule , dodać pieczarki wymieszać i doprawić do smaku .Włożyć usmażone mięso z półmiska lub talerza , całość zalać śmietaną przykryć i dusić ok. 30 min. jeśli trzeba to podlać wodą lub bulionem . Tuż przed podaniem doprawić do smaku jeśli trzeba . Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i posypaną natką pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 05.04.2016 10:15
smaczny schab
Grazyna0211 11.02.2015 10:32
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak