Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na ryżu z warzywami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż 200 g
udka kurczaka
marchew 1/2 sztuki
papryka
kukurydza w puszce 1/2 puszki
Papryka ostra mielona Prymat
Kucharek przyprawa do potraw

zalewa

woda 1 l
ząbki czosnku 2 sztuki
przecier pomidorowy 3 łyżki
ketchup pikantny 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat
cukier
sól i pieprz
curry
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na ryżu z warzywami

Kroki postępowania

1
1. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy papryką ostrą oraz kucharkiem, wstawiamy do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż.
Krok 1 - Kurczak na ryżu z warzywami foto
2
2. Do ryżu dodajemy kukurydzę, pokrojoną marchewkę i paprykę w drobną kostkę, mieszamy.
Krok 2 - Kurczak na ryżu z warzywami foto
3
4. Przygotowujemy zalewę: wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przecier, ketchup i przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy około 5 minut. Mięso i ryż zalewamy przygotowaną zalewą.
Krok 3 - Kurczak na ryżu z warzywami foto
4
3. Na ryżu układamy mięso.
Krok 4 - Kurczak na ryżu z warzywami foto
5
5. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35-40 minut (tak, aby ryż wchłonął zalewę).
Krok 5 - Kurczak na ryżu z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak