Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina z szynkowaru
Kroki postępowania
Wsypać żelatynę, sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 6-7 godzin.
Następnie do szynkowara włożyć foliowy woreczek i dociskając napełnić mięsem. Szczelnie zawiązać woreczek, docisnąć blaszką ze sprężyną, zamknąć, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Do wysokiego garnka wlać wodę, zagotować, włożyć szynkowar z mięsem i parzyć w temperaturze 80-85 stopni około 1,5-2 godziny. (szynkowar powinien być zanurzony w wodzie około 2-3 cm, ponad stan mięsa). Następnie szynkowar z wędliną wyjąć z wody, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.