Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 300 g
makaron kokardki 250 g
passata pomidorowa 350 g
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula
kukurydza w puszce 1/2 puszki
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
olej do smażenia

sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2 szklanki
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

dodatkowo

ser żółty starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy aż się zeszkli, a następnie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy passatę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut.
3. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy (nie należy dopuścić, aby mąka się zarumieniła). Powoli strumieniem wlewamy mleko ciągle mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy i zdejmujemy z ognia.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu beszamelowego, wykładamy połowę makaronu, połowę sosu z mięsem, znów przykrywamy makaronem i resztą sosu mięsnego. Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
5. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.02.2015 10:47
pyszne danie !
pajbek 12.02.2015 18:22
Lubie takie jedzonko :-)
IlonaAlbertos 12.02.2015 18:03
Świetnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak