Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy aż się zeszkli, a następnie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy passatę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut.
3. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy (nie należy dopuścić, aby mąka się zarumieniła). Powoli strumieniem wlewamy mleko ciągle mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy i zdejmujemy z ognia.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu beszamelowego, wykładamy połowę makaronu, połowę sosu z mięsem, znów przykrywamy makaronem i resztą sosu mięsnego. Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
5. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.