Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
margaryna 10 dag
olej 4 łyżki
cebula 1 sztuka
smalec 1 kostka
sól 3 łyżeczki

Porada

Do kopytek świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dwiema łyżeczkami soli. Następnie dwukrotnie przeciskamy przez praskę do dużej miski.
Krok 1 - Kopytka foto
2
W misce formujemy kopiec, ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i wbijamy jajo, dajemy mąki, margarynę.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Zagniatamy ciasto razem tak by miało jednolitą konsystencję.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Formujemy z ciasta długie wałeczki i na ukos tniemy kopytka.
Krok 4 - Kopytka foto
5
Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 5 - Kopytka foto
6
Cebulkę siekamy w kostkę i smażymy na smalcu. Polewamy kopytka. Podajemy z dowolną surówką.
Krok 6 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 14.02.2015 15:24
Ależ smaka narobiłaś ,mniam!
pajbek 14.02.2015 06:09
Bardzo lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak