Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg.
margaryna 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
drożdże 10 dag.
proszek do pieczenia 1 łyżka
spirytus 1 łyżka
żółtko jajek 6
sól szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
olej do smażenia
marmolada 1 mały słoiczek

Porada

Pączki dobrze smakują z lukrem, ale również można je posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z mlekiem i odrobiną mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pączki foto
2
Do ciasta dodać połowę mąki i ponownie odstawić do wyrośnięcia
Krok 2 - Pączki foto
3
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pączki foto
4
Z ciasta formować kulki, nadziewając je marmoladą. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pączki foto
5
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, z obydwu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 14.02.2015 20:38
Uwielbiam domowe pączki
Babeczka35 14.02.2015 19:52
Apetyczne pączki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak