Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 100 g
cukier 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
sól szczypta
śmietana 30% 320 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od zółtek i ubijamy z dodatkiem soli i cukru. Ubijamy na sztywną pianę, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Ubijamy do momentu wymieszania żółtek.
Krok 1 - Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną foto
2
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. Następnie dodajemy małymy partiami do masy jajecznej. Lekko miksujemy na najmniejszych obrotach.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną foto
3
Ciasto wylewamy równomiernie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak nawiększa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' z termoobiegiem około 10-15 min.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną foto
4
Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem na półpłyną masę. Żelatynę mieszamy w 1/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie wlewamy do niej trochę ubitej śmietany mieszamy na jednolitą masę i wlewamy do bitej śmietany miksujemy chwilę na małych obrotach i pozostawimy w chłopdnym miejscu.
Krok 4 - Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną foto
5
Ciasto upieczone przekładamy na ścierkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Po wystudzniu rozwijamy i nakładamy bitą śmietanę, jeden brzeg zostawiamy około 1-2 cm nie posmarowany, aby masa nam nie wyszła.
Krok 5 - Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną foto
6
Gotową roladę zawijamy w papier lub ścierkę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na parę godzin. Smacznego!
Krok 6 - Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.02.2015 18:47
chętnie bym się poczęstowała taki ciastem
Katarzyna/kate1980 16.02.2015 21:54
świetny przepis
jagoda5913 16.02.2015 14:42
Smakowicie wygląda
Barbara777 15.02.2015 23:05
rolada niebo w gębie
misia53 15.02.2015 19:58
na taką roladkę się zapowiadam.....
Adamorek 15.02.2015 16:13
lubię delikatne ciasta
mirosława4 15.02.2015 15:34
zjadłabym kawałek
gosia1988 15.02.2015 14:51
na pewno smaczna
kasiaw 15.02.2015 14:48
wygląda zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak