Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z tuńczykiem inaczej
Zmiksowany szpinak wymieszac z gorącą wodą.
Z podanych składników, zagnieść elastyczne ciasto.
Jajka ugotowac na twardo, obrać skorupki, pokroić drobno.
Obraną cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, odstawić żeby przestygła.
Odlać z tuńczyka zalewę, przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem.
Dodać pokrojony szczypiorek, jajka, podsmażoną cebulę, śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić, na trzy części, jedną cześć rozwałkować cienko, resztę ciasta nakryć ściereczką.
Wycinać kółka szklanką, na każde nakładać po łyżeczce farszu, skleić na kształt mieszka.
Oliwę rozgrzać w wysokiej patelni do której jest pokrywka.Układać mieszki na patelni tak żeby się nie stykały, podsmażać .Dno każdego mieszka musi się lekko przypiec. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości.Podlewamy wodą , do wysokości 0,75 mieszka.
Każdy mieszek zawiązać szczypiorkiem .
Posypać, cebulą prażoną, polać roztopionym masłem.
SMACZNEGO!!!!