Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowy kompot.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czarne 3/4 szklanki /mrożone/
jabłka 2 sztuki
jabłka suszone 1 garść
woda 2,5 litra
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 op.
cynamon 1/4 łyżeczki
Syrop: 1/3 szklanki/ .u mnie z akacji/

Porada

W składnikach nie znalazłam gożdżików dlatego wpisałam je już w sposobie przygotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowy kompot.

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka/ Wlać wodę, dodać mrożoną czarną porzeczkę i garść suszu.
Garnek postawić na gazie i gotować na małym ogniu.
Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i gożdżiki, których nie znalazłam w składnikach w ilości 4 sztuki.
Kompot doprowadzić do wrzenia, w miarę potrzeby dosłodzić, a po ugotowaniu i ostudzeniu wlać syrop z akacji.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 07.02.2015 15:38
Piękny kolor ma Twój kompot.
agnieszka214 07.02.2015 15:10
nie ma jak domowy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak