Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki ziemniaczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Masa

ziemniaki ugotowane 150 gram
esencja waniliowa 1/2 łyżeczki
białko 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa czekoladowa

czekolada gorzka 80 gram
cukier 50 gram

Porada

Warto wybierać czekoladę z dużą (>70%) zawartością kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ziemniaczane

1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak będzie miała płynną konsystencję to dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Mieszamy. Przestudzamy.
3. Do przestudzonej czekolady dodajemy rozgniecione ziemniaki, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z pozostałą masą.
5. Przekładamy do foremek na muffiny.
6. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopniu (lub do suchości patyczka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 09.02.2015 20:12
O dziwo: ziemniaków nie czuć w ogóle :)
aisoglam 08.02.2015 10:02
Wyglądają apetycznie :)
Kuchenka 07.02.2015 20:41
pomysłowe :)
Lucan 07.02.2015 20:01
ciekawy jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak