Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami
Kroki postępowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Bierzemy małe porcje ziemniaków, formujemy kulki i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy ok. 4-6 minut na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę i zalewamy czerwonym winem. Dusimy aż wino zredukuje się o połowę. Dolewamy wodę, ocet balsamiczny i dodajemy cukier. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Poprawiamy do smaku pieprzem. Z sosu wyjmujemy 2-3 łyżki żurawiny, resztę miksujemy na jednolity sos.
Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kroimy na dwa równe plastry, kładziemy na desce i równomiernie je solimy i posypujemy pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 3-4 minuty. W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut.
Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry. Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 1 cm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni. Na plasterki (po 3 na osobę) nakładamy odrobinę żurawiny, którą wcześniej wyjęliśmy z sosu.
Na talerz nakładamy trochę sosu z żurawiny, na to układamy plasterki buraków, chrust z ziemniaków i stek z polędwicy w boczku. Dekorujemy rukolą.