Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Raffaello

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciasto

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
sól

na krem

śmietana kremówka 300 ml
mleko kokosowe 2 puszki
biała czekolada 200 g
serek mascarpone 350 g
wiórki kokosowe 100 g

dodatkowo

herbata
płatki migdałowe 100 g
wiórki kokosowe 30 g

Porada

Zamiast śmietanki kokosowej można użyć śmietanki zebranej z dwóch puszek mleka kokosowego. Puszkę otwieramy do góry dnem, bo tam gromadzi się śmietanka.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Raffaello

1. Biszkopt: mąkę przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi partiami cukier i jeszcze chwile ubijamy, a następnie dodajemy po jednym żółtku i całość miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszkamy szpatułką by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i delikatnie przekładamy ciasto wyrównując wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy około 35 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i opuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm, dzięki czemu biszkopt już nie opadnie. Pozostawiamy do ostygnięcia i podzielić na trzy części.
2. Krem: wieczór wcześniej śmietankę kremówkę i śmietankę kokosową przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z planika. Dodajemy połamaną białą czekoladę i ostawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego sosu. Po wystudzeniu przykrywamy sos folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.12 godzin. Kolejnego dnia miksujemy schłodzony sos z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze chwile miksujemy, schłodzimy.
3. Wykonanie tortu: płatki migdałowe zarumieniamy na suchej patelni i studzimy.Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go herbatą z ekstraktem migdałowym i rozsmarowujemy na nim 1/3 kremu. Przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy czynności. Następnie przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy go. Wierch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a wierzch wiórkami kokosowymi i dekorujemy.
Tort należy schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.02.2015 22:45
smaczny tort
Margo1 22.02.2015 19:21
Mój ulubiony torcik
kate.500 22.02.2015 15:26
pieknie wyglada
marenka 22.02.2015 11:34
Apetycznie wygląda...
anula-d 22.02.2015 11:33
pięknie wygląda
kasiaw 22.02.2015 10:29
wygląda bardzo smakowicie
anilewe13
anilewe13 22.02.2015 10:03
pyszny torcik
Krystyna32 22.02.2015 09:32
ale pyszności
Magula 22.02.2015 09:19
musi być pyszny
Aleksandra/Olcia 22.02.2015 09:09
musi być pyszny!
Mniam 22.02.2015 09:05
Musi być bardzo smaczny, bo krem mi bardzo odpowiada. Lubię takie wypieki-pycha!
Zdzisław 22.02.2015 08:43
takie słodkości bardzo lubię
adelajda 22.02.2015 08:39
Chętnie zjem kawałeczek
Futka 22.02.2015 08:36
Znakomity i przepyszny tort! Niebo dla podniebienia :)
cukiereczek 22.02.2015 07:04
idealne do porannej kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak