Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z prosciutto i jajkiem sadzonym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron

tagliatelle 300 g
śmietanka kremowa 250 ml
parmezan starty 50 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Szynka Prosciutto di Parma

oliwa 50 ml

Jajko sadzone

jajko 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatki do dania

parmezan starty 50 g
różyczki brokuła 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z prosciutto i jajkiem sadzonym

W rondelku na oliwie lekko podsmaż czosnek na średnim ogniu. Wlej śmietankę i na małym ogniu zagotuj. Wsyp parmezan, szczyptę gałki muszkatołowej i dopraw , solą i pieprzem. Po ok. 5–7 minutach sos zgęstnieje. Na rozgrzanej patelni na kilku kroplach oliwy, podsmaż szynkę, aż będzie chrupiąca (około 3 minut) Wędlinę odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni usmaż jajka na twardo.. Smaż około 2–3 minut na średnim ogniu, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, razem z nim ugotuj brokuły (opcjonalnie). Gorący makaron wymieszaj z sosem i odrobiną (70 ml) wody z gotowania. Ozdób szynką, brokułami, jajkiem sadzonym oraz startym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 22.02.2015 14:38
Ciekawe, muszę spróbować :)
molanka 22.02.2015 14:28
ciekawy pomysł
jasiek 22.02.2015 13:09
innowacyjne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak