Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z sosem pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki 1 kg
sól
mąka ziemniaczana 25 dkg
jajko

Sos

pieczarki 25 dkg
smalec 1 łyżka
cebula
sól
pieprz
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z sosem pieczarkowym

Kluski. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy i chłodzimy. Zimne mielimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrabiamy. Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy kluski i gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia na wierzch wody ok. 1-2 minut.
Sos. Obrane pieczarki kroimy. Na rozgrzanym smalcu smażymy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut. Zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku. Ugotowane kluski polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak