Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fuga czyli tzw skubaniec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
margaryna 1 kostka
jaja 5 szt
cukier 1 szkl
cukier 5 łyżek
dżem 1 słoik
kakao 1 łyżeczka

Porada

Możemy podzielone ciasto włożyć na chwilę do zamrażalnika i zamiast skubać palcami, to zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli obawiamy się że piana z białek nam upadnie możemy dodać łyżkę kisielu w proszku, dodatkowo otrzymamy kolorową pianę.

Przepis i sposób przygotowania na: Fuga czyli tzw skubaniec

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, pięć łyżek cukru oraz żółtka oddzielone od białek. Wszystkie te składniki zagniatamy w jednolite ciasto
Krok 1 - Fuga czyli tzw skubaniec foto
2
Tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy części, Jedną część wkładamy na dno wysmarowanej tłuszczem blaszki i wylepiamy ją.
Krok 2 - Fuga czyli tzw skubaniec foto
3
Na cieście rozsmarowujemy dżem ( który możemy zastąpić owocami z kompotu lub zasypanych cukrem, podobno najlepszym dodatkiem jest agrest), Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i skubiemy je na cieście z dżemem.
Krok 3 - Fuga czyli tzw skubaniec foto
4
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z szklanką cukru i kładziemy na ciemnym cieście na wierzch skubiemy pozostałe ciasto. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krok 4 - Fuga czyli tzw skubaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 17.02.2015 19:39
Smaczne ciastko
Ewelina1991 17.02.2015 08:52
pyszne ciacho ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak