Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dahl - Indyjska zupa z soczewicy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 szt
ziemniak 1 szt
soczewica czerwona 1 szklanka
imbir 1 łyżeczka
papryczka chili 1/4 szt
kolendra 0,5 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 0,5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
mleko kokosowe 100 ml
pasta curry 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
sok pomarańczowy 1 szklanka
woda 600 ml
pomidorki cherry 3-5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dahl - Indyjska zupa z soczewicy

Kroki postępowania

1
Cebulę, czosnek i imbir posiekać.Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę.
Krok 1 - Dahl - Indyjska zupa z soczewicy foto
2
Do garnka wrzucić nasiona kminu i kolendry. Prażyć przez 2 minuty aż do ich lekkiego zrumienienia. Zalać łyżką oliwy. Dodać warzywa
Krok 2 - Dahl - Indyjska zupa z soczewicy foto
3
Dodać wodę, sok, soczewice, pastę curry. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
Krok 3 - Dahl - Indyjska zupa z soczewicy foto
4
Zalać mlekiem, dodać resztę przypraw, gotować kolejne 10 min.
Krok 4 - Dahl - Indyjska zupa z soczewicy foto
5
Jeśli zupa zbyt zgęstniała, dodać wody. Dodać pomidory. Zmiksować. Doprawić do smaku. Smacznego!
Krok 5 - Dahl - Indyjska zupa z soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.02.2016 14:35
warto zrobić, dobre
Monika-twin 18.02.2015 13:16
ZDROWA I PYSZNA.
marcia7 17.02.2015 23:56
muszę zrobić
Pietruszka 17.02.2015 21:58
fajna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak